Help, mijn website is niet vindbaar in Google!

Het kan je maar overkomen. Weken lang sleutel jij aan jouw nieuwe website: je zorgt voor het juiste beeldmateriaal, schrijft passende teksten, zorgt voor een competitieve prijszetting, kiest een performante webshost uit en lanceert jouw gloednieuw en knap staaltje werk.

Enkele weken na lancering merk je echter op dat jouw website helemaal niet vindbaar is in Google.  Wat nu?

Stap 1: Ga na of jouw website vindbaar is in Google?

Ga na of jouw website uberhaupt vindbaar is in Google. Met andere woorden, heeft Google jouw website gecrawled en geïndexeerd?

Om snel na te gaan of jouw website reeds door Google zelf werd gevonden, om na te gaan of jouw site dus werd gecrawled en geïndexeerd, kan je in het zoekveld van de zoekmachine volgende site commando intypen:

site:domeinnaam.be

Vervang ‘domeinnaam.be’ door jouw domeinnaam om resultaat te zien.

Voor mijn website zou dit commando er dus als volgt uitzien:

site:seostudio.be

Geeft Google het correcte aantal webpagina’s weer?

  • Indien ja, dan kan je overgaan naar puntje 3 over wat jij kan doen om jouw website beter vindbaar te maken voor zoekwoorden relevant voor jouw business.
  • Indien je niet het juiste aantal pagina’s te zien krijgt, dan ben jij klaar voor stap 2.
 

Let op, krijg je helemaal géén pagina’s te zien, dan is de kans groot dat een instelling op jouw website Google niet toelaat jouw website te vinden. Contacteer me gerust om dit even voor je na te kijken en op te lossen.

Stap 2: Gebruik de Google Search Console

Stel echter dat Google ontelbaar veel van je webpagina’s niet weet te vinden en je dus niet elke website link 1 voor 1 manueel wil laten indexeren, dan kan je via de Google Search Console ook jouw sitemap indienen. 

Een sitemap bundelt het geheel van jouw webpagina’s en zorgt ervoor dat de Google robot gemakkelijker haar weg vindt doorheen je website. Je zorgt er dus voor dat het bezoek van de Google robot, die jouw website crawlt en indexeert, gemakkelijker wordt en de robot sneller alle pagina’s van jouw website weet te lokaliseren. 

niet vindbaar in Google

De Google Search Console is een gratis tool voor SEO. Je vindt hier naast je best presterende zoekwoorden ook welke pagina’s van je website Google niet crawled en/ of indexeert. Klik hiervoor in de linkerkolom van je scherm op ‘URL Inspectie’ en plak een website link die volgens jou niet door Google wordt gevonden in het voorziene veld bovenaan. Je kan nu manueel de indexering aanvragen door op ‘Indexering aanvragen’ te klikken.

vindbaarheid google wordpress
XML sitemap via de Yoast SEO plugin

Werk je met WordPress? Dan kan je met behulp van de Yoast plug-in jouw sitemap genereren en aanbieden via de Google Search Console:

  1. Open de Yoast plug-in
  2. Navigeer naar het tabblad Functies
  3. Activeer XML Sitemaps en sla wijzigingen op
  4. Klik op het vraagteken naast ‘XML sitemaps’ en op ‘Bekijk de XML Sitemap’: een nieuwe webpagina wordt nu geopend waarin je de sitemap voor jouw website te zien krijgt
  5. Kopieer de website link of URL van die net geopende pagina met jouw sitemap (voor SEO Studio is dit https://seostudio.be/sitemap_index.xml)
  6. Open de Google Search Console
  7. Klik in de linkerkolom op ‘Sitemaps’
  8. Plak de URL slug of het laatste gedeelte van die website link in het voorziene veld (voor SEO Studio is dit sitemap_index.xml)
  9. En klik op ‘Verzenden’

Ziezo, je geeft de Google robot als het ware een handleiding of map om jouw website sneller te kunnen crawlen en indexeren, waardoor jij jouw online vindbaarheid verbetert.

niet vindbaar op google
Sitemap indienen via de Google Search Console

Stap 3: Maak jouw website beter vindbaar in Google

Je komt nu aan de laatste stap: Is jouw website moeilijk vindbaar in Google wanneer je zoektermen intypt die relevant zijn voor jouw business?

Indien ja, dan kan je jezelf volgende vragen stellen:

  • Heb je voldoende kwalitatieve content rond het topic waarvoor jij hoger wil scoren in Google?
  • Zijn jouw webpagina’s SEO-proof?
    • Heb je een zoekterm in je URL of website link geplaatst
    • Verwerk je zoektermen in jouw paginatitel?
    • Draag je zorg voor jouw headers (H1, h2, h3,…)?
    • Laad jouw webpagina voldoende snel?
  • Heb je voldoende aandacht besteed aan jouw meta beschrijving?

Kan je hulp gebruiken bij stap 3? Dan heb je zeker wat aan mijn gratis e-book met 5 praktische SEO-tips. Download jouw exemplaar en pak jouw webpagina’s één voor één aan. Zo weet Google waarover jouw website gaat, zodat ze op haar beurt jouw content kan aanreiken aan jouw doelgroep. 

Wil jij jouw website beter vindbaar maken in Google?Maak jouw webpagina's dan één voor één SEO-vriendelijk met de hulp van mijn gratis e-book.