SEO: betekenis

SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie en is niet meer weg te denken in de huidige online wereld. Is SEO voor jou een nieuw begrip? Duik dan in dit blogartikel en kom te weten wat SEO is, waarom het belangrijk is, en op welke 4 pijlers SEO steunt. 

Wat is SEO?

SEO betekent zoekmachine optimalisatie: het optimaliseren van een website met als doel deze beter vindbaar te maken voor zoekmachines als Google.

Hiervoor bestaan er een reeks technieken, de ene al wat gemakkelijker dan de andere.

De afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization. Door het toepassen van SEO ontvangt een website méér bezoekers, verwerf je als online ondernemer nieuwe klanten en zorg je ervoor dat bestaande klanten jou sneller online terugvinden.

wat is SEO

Afbeelding hierboven toont de pagina met zoekresultaten van Google voor de zoekactie ’tent kopen action’. Op deze pagina met zoekresultaten zie je enerzijds advertenties (SEA) en anderzijds organische zoekresultaten (SEO). 

Deze vertoningen in de organische zoekresultaten behaal je dankzij SEO. Wanneer je jouw website optimaliseert voor zoekmachines als Google, vergroot je dus meteen jouw organisch bereik. 

Het belang van SEO

SEO verbetert je online vindbaarheid

SEO zorgt ervoor dat zowel je bezoekers als Google beter begrijpen wat je biedt. Voorzie jij content op jouw website waar jouw doelgroep naar zoekt, en begrijpt Google de inhoud van jouw content, dan vergroot jij de kans dat jouw website online vindbaar wordt. Om ervoor te zorgen dat Google begrijpt wat jij vertelt, is het belangrijk zorg te dragen voor de pagina-specifieke SEO van jouw website.

SEO zorgt voor méér bezoekers op je website

Een betere online vindbaarheid leidt automatisch tot een groter aantal bezoekers op je website. Zorg ervoor dat je de juiste bezoekers over de streep trekt en reële verwachtingen schept met je meta beschrijving. Hierdoor bekom je kwalitatieve leads die in ruil voor steengoede content sneller bereid zijn een product of dienst van je af te nemen.

SEO leidt tot meer conversie

Hoe meer kwalitatieve bezoekers je op je website ontvangt, hoe groter de kans tot conversie. Voor mijn website is een kwalitatieve bezoeker een bezoeker die er bewust voor kiest mijn webpagina te bezoeken om er beroep te doen op mijn kennis of diensten. 

Vooraleer je je vastpint op conversiepercentages, is het belangrijk te weten dat deze variëren van sector tot sector en sterk afhankelijk zijn van de opbouw van je site. Denk maar aan voldoende ‘call to actions’ of types content die de klant vlot begeleiden door de sales funnels.

Hoe hoger je positie in de zoekresultaten, hoe hoger de click-through-rate

Onderstaande grafiek toont aan dat wanneer jouw website op de 1ste positie wordt getoond in de organische zoekresultaten, dit een click-through-rate (CTR) tussen 35-40% oplevert. Staat jouw website op de 2e positie, dan volgt een click-through van 10-15%. De 3e positie levert nog een click-through van ca. 10%. Blijf dus niet op je lauweren rusten wanneer je op pagina 1 te vinden bent, en streef ernaar hogerop te klimmen in die zoekresultaten.

waarom is seo belangrijk
Bron: MOZ Academy

On-page vs. off-page SEO

Er zijn verschillende invalshoeken om SEO te bekijken. Eén daarvan is het verschil tussen on-page SEO en off-page SEO. 

On-page SEO verwijst naar alles wat je optimaliseert aan jouw eigen website met als doel hoger te scoren in Google. Zo helpt het zoekwoorden te integreren in jouw pagina-titel, headers, afbeeldingen en teksten. En om interne linken te voorzien die jouw website bezoeker vlot van de ene pagina naar de andere pagina binnen jouw website loodsen. 

Off-page SEO verwijst naar externe factoren die de ranking van jouw website beïnvloeden, zoals externe linken,  sociale media, e-mailmarketing en affiliate marketing. 

Zowel on-page als off-page SEO zijn belangrijk om jouw online visibiliteit in zoekmachines te verbeteren. Denk er dus aan de inhoud van jouw website te optimaliseren voor Google en kwalitatieve backlinks te verzamelen om zo de autoriteit van jouw website te op te krikken.

SEO pijlers

Een andere manier om SEO op te delen of uit te leggen is aan de hand van deze 4 SEO pijlers: 

  1. Content
  2. User experience (UX)
  3. Techniek
  4. Linkbuilding

Content

Content is het geheel van tekst en beeld dat je voorziet op jouw website of op een website van een andere partij. Zonder content wordt het bijzonder moeilijk voor jouw doelgroep om je online te vinden. 

Het belangrijkste doel van die content is meerwaarde te creëren voor jouw doelgroep. Kwalitatieve content bepaalt zowel hoe hoog je scoort in Google als hoe graag jouw ideale klant een product of dienst bij jou koopt. Want geef toe, ben je niet eerder geneigd te kopen bij een handelaar die eerst uitgebreid de tijd nam om jouw vragen te beantwoorden of jou zo goed mogelijk verder te helpen?

Wil je voor een bepaald topic online gevonden worden? Dan dien je er content voor te maken. Zonder content vindt Google jou immers niet terug. Een zoekwoordenonderzoek vormt een goede uitvalsbasis om content te creëren. 

User experience

User experience (UX) gaat over de ervaring die je websitebezoeker beleeft op jouw webpagina’s. Probeer een gebruiksvriendelijke website te (laten) bouwen met een snelle laadtijd, gestructureerde content, interne links naar relevante webpagina’s en duidelijke call-to-actions.

Het algoritme van Google houdt rekening met de de gebruiksvriendelijkheid van je website. Of jouw website al dan niet als  gebruiksvriendelijk wordt beschouwd, hangt onder meer af van je website snelheid, hoe snel jouw website interactief wordt, en hoe stabiel de layout laadt. 

SEO Techniek

Het technische luik van SEO gaat o.a. over hoe de Google robot jouw website ervaart. Deze robot heeft duizenden websites te controleren en categoriseren voor specifieke zoekopdrachten. De Google robot voorziet hiervoor een tijdsbudget of crawlbudget. Hoe efficiënter jij als website eigenaar of beheerder omgaat met dit budget, hoe beter. Vergemakkelijk het werk van de Google robot door jouw sitemap aan te bieden in de Google Search Console, een robots.txt file toe te voegen aan jouw website, zorg te dragen voor jouw websitesnelheid, en interne linken toe te voegen om de samenhang van jouw website te benadrukken.  

Linkbuilding

Linkbuilding geeft jouw website de SEO boost die nodig is om een hogere positie te verkrijgen in de zoekresultaten. Je kunt het vergelijken met online PR voeren. Wanneer een andere website naar jouw website linkt, verhoogt de geloofwaardigheid van jouw eigen website. Kwalitatieve linkbuilding is één van de meest tijdrovende pijlers binnen SEO.

In SEO wordt naar die online status van een website verwezen met de term ‘autoriteit’. Linkt een website met hoge autoriteit dus naar jouw website, dan komt dit jouw geloofwaardigheid en dus positie in de zoekresultaten ten goede.

Het Google algoritme

Het algoritme van Google bepaalt in welke volgorde de webpagina’s worden getoond in die zoekresultaten van Google. Hierbij houdt het rekening met tal van factoren, ook wel ranking factoren genoemd. 

Met het oog op het optimaliseren van de kwaliteit van de zoekresultaten om zo de Google-gebruiker zo goed mogelijk te woord te staan, voert Google van tijd tot tijd algoritme updates uit. De grote updates worden vooraf aangekondigd zodat SEO-marketeers voldoende tijd hebben om te anticiperen op toekomstige wijzigen. De kleinere updates gebeuren vaak onaangekondigd. 

Doordat Google regelmatig het algoritme update, wordt het ook belangrijk SEO als een continu proces te zien. 

Conclusie

SEO is een krachtige tool om de online zichtbaarheid van jouw onderneming te vergroten, meer doelgericht verkeer aan te trekken, meer leads te genereren en verkoop te realiseren.

Door aandacht te besteden aan  kwalitatieve content, de gebruiksvriendelijkheid van jouw website, on-page en off-page SEO, en het verwerken van relevante trefwoorden, kan je de online vindbaarheid van jouw website in Google vergroten. 

Een reactie achterlaten