Plan je een nieuwe website te bouwen?

Daar sta je dan als startende ondernemer, vol goesting om jouw product of dienst ook online aan de man (of vrouw) te brengen en geen idee hoe eraan te beginnen. Timmer je jouw website zelf in elkaar of besteed je het hele boeltje liever uit?

Eender welke keuze jij hierin maakt, is het belangrijk te starten met zoekwoordenonderzoek vooraleer jouw eerste website link online gaat. In dit blogartikel leg ik je hoe je dit zoekwoordenonderzoek uitvoert en waarom het zo belangrijk is. 

Een nieuwe website bouwen: 6-stappen plan

Start met zoekwoordenonderzoek

Vooraleer je start met het bouwen van een nieuwe website is het van belang dat je inzichten verwerft in de behoeften van jouw doelgroep.

Akkoord, jij hebt waarschijnlijk al bijzonder veel info verzameld over die behoeften vooraleer je besliste een online onderneming uit de grond te stampen. Maar weet je ook welke zoekopdrachten jouw potentiële klant ook effectief invult in die zoekmachine van Google?

Een inkijk in die zoekopdrachten heb jij als starter nodig om er met jouw website meteen ‘boenk op’ te zitten. En die inkijk krijg je met een zoekwoordenonderzoek.

Dus hopla, ga van start met de tools voor zoekwoordenonderzoek, grijp deze Excel template en noteer de zoektermen die jij vindt, die relevant zijn voor jouw business. 

Ik raad aan om er geen rem op te zetten en zoekwoorden te blijven verzamelen zolang je inspiratie vloeit. Hoe langer jouw lijst wordt, hoe makkelijker het wordt om in de volgende stap categorieën te identificeren.

nieuwe website

Bundel je zoekwoorden in categorieën

zoekwoorden bundelen

Je hebt nu in de Excel template een gigantische lijst met zoekwoorden verzameld. Schrap de zoekwoorden die geen match vormen met jouw kennis en expertise.

Ga nu over tot het indelen van deze zoekwoorden in categorieën. Laat deze categorieën tot stand komen door zoekwoorden te bundelen o.b.v. een gelijkaardige zoekintentie. 

Bijvoorbeeld:  

Alle zoekwoorden gerelateerd aan ‘yoga houdingen’ worden gebundeld onder de categorie ‘yoga houdingen’. Zo bekom ik uiteindelijk 1 categorie met tal van relevante zoekwoorden die me inzicht bezorgen in het zoekgedrag van de (potentiële) yogaschool klant.

Creëer subcategorieën

nieuwe website bouwen subcategorieën

Per categorie, kan je eventueel ook subcategorieën creëren. Je kan subcategorieën opsporen door een categorie met een aanzienlijk zoekvolume verder uit te pluizen: welke zoekwoorden kan je hier nog uit afleiden en welk zoekvolume vind je hier? 

Bijvoorbeeld:

De categorie ‘yoga lessen’ brengt een aanzienlijk zoekvolume met zich mee van ca. 590 zoekacties per maand.

Indien ik verder graaf naar bijkomende zoekwoorden o.b.v. de zoektermen ‘yoga lessen’ bekom ik bijkomende ideeën en kan ik aan de hand hiervan volgende subcategorieën creëren:

  • Yoga voor beginners
  • Yoga voor ouderen
  • Yoga voor mannen


Dit levert meteen inzichten op over een mogelijke URL-structuur.

Bijvoorbeeld:

  • Categorie: Yoga lessen
  • Subcategorie: Yoga voor beginners

URL-structuur kan zijn: https://domeinnaam.be/yoga-lessen/yoga-voor-beginners

Schets jouw website structuur

website structuur of linken

Aan de hand van de door jou bepaalde categorieën en subcategorieën, kan je jouw website structuur opbouwen en bijpassende URL’s of website linken formuleren.

Geef de categorieën met een groot cumulatief zoekvolume een prominente plaats op jouw website, en houd eveneens rekening met de online concurrentie.

Let hierbij vooral op dat je relevante zoekwoorden verwerkt in jouw website link. Een webpagina waarbij zoekwoorden in de bijhorende website link worden verwerkt, is op termijn beter online vindbaar.

Bijvoorbeeld: 

  • ‘yoga lessen’ is een categorie binnen mijn zoekwoordenonderzoek –> URL of website link: https://domeinnaam.be/yoga-lessen/
  • ‘yoga voor beginners’ is een subcategorie binnen de categorie ‘yoga lessen’
    –> URL of websitelink: https://domeinnaam.be/yoga-lessen/yoga-voor-beginners/

Schrijf jouw content

Je kan nu volop aan de slag met het schrijven van jouw content. Houd hierbij telkens de zoekintentie van jouw ideale klant in jouw achterhoofd.

Welke zoekwoorden worden ingetypt? Waar is mijn ideale klant naar op zoek? Hoe kan ik mijn doelgroep het beste vooruit helpen? 

Denk eraan voldoende aandacht te besteden aan de online vindbaarheid van jouw webpagina’s en draag zorg voor jouw pagina-specifieke SEO. 

Bekom je graag meer info over deze pagina-specifieke SEO? Dan kan je mijn gratis e-book hierover downloaden.

Het nut van zoekwoordenonderzoek

Plaats jouw website online

Staan de bubbels koud? Van zodra jij jouw website structuur, tekst en beelden hebt aangeleverd aan jouw websitebouwer of je jouw eigen website op punt hebt gezet, is jouw website klaar voor lancering.

Denk er nog even aan Google Analytics te installeren en activeren op jouw website zodat je kan starten met meten (en weten). En bied jouw sitemap aan via de Google Search Console. 

Proficiat met jouw nieuwe website!

CASE SOFAR

Nele en Esther van SOFAR vroegen me een zoekwoorden onderzoek op te starten om na te gaan hoe ze een website structuur op poten kunnen zetten die meteen zoekmachinevriendelijk is. Een structuur die ervoor zorgt dat de ideale klant, de website van SOFAR sneller online weet te vinden, zonder gebruik te maken van online advertenties.

SOFAR is een Belgische start-up die met een duurzame sofacollectie op de markt komt die ‘comfort als een service aanbiedt’ volgens de principes van de circulaire economie. De sofa is zo ontworpen dat je de sofa door het modulaire ‘plug & play’ concept zelf kan ontwerpen naar je persoonlijke voorkeur. Er is een serviceplatform aan verbonden waardoor je je sofa eindeloos kunt aanpassen, je onderhouds- en herstellingstips krijgt en dat SOFAR de sofa terug komt ophalen wanneer je hem uiteindelijk toch beu bent. Als kers op de taart kan de sofa volledig uit elkaar gehaald worden en worden de onderdelen in een nieuwe sofa hergebruikt.

Je kan de avonturen van Nele en Esther volgen op Instagram via @_sofar_so_good 

Hoe ging ik tewerk?

1/ Tijdens een verkennend gesprek haalde ik de pieren uit de neus van Nele en Esther. Waarom startten ze SOFAR op? Welk idee schuilt hierachter? Wie willen ze bereiken? En welke verandering willen ze zien? De passie voor SOFAR spatte van het scherm en bruikbare zoekwoorden vloeiden rijkelijk: de basis van mijn zoekwoordenonderzoek.

2/ Ik startte een uitgebreid zoekwoordenonderzoek en noteerde hierbij zoveel mogelijk zoektermen met bijhorend zoekvolume per maand, de competitiviteit op vlak van SEO én SEA. Het zoekvolume per maand geeft een inzicht in hoe vaak de specifieke zoektermen in de zoekmachines worden ingetypt, en de competitiviteit drukt uit hoe moeilijk het wordt om met die bepaalde zoekwoorden hoog te scoren in Google. 

3/ De meer dan 200 zoekwoorden bundelde ik in categorieën die ik mede definieerde aan de hand van de grootte van het zoekvolume en de aanwezige online competitie.

4/ Ik identificeerde meteen ook enkele subcategorieën.

5/ Het zoekwoordenonderzoek bracht ook interessante blogonderwerpen aan het licht waarvan ik meteen een blogstructuur voorstelde.

6/ Ik schetste afzonderlijke URL structuren die bijdragen tot de gehele website structuur.

7/ Alle bevindingen werden tijdens een video-call uit de doeken gedaan.

Conclusie:

Zoekwoordenonderzoek vormt een prima basis voor het bouwen van een nieuwe website. Je bekomt zowel inzicht in de populariteit van de zoektermen die jouw ideale klant gebruikt, als in de omvang van de online concurrentie. Op basis hiervan kan je opportuniteiten spotten, realistische verwachtingen scheppen, een SEO-vriendelijke website structuur uittekenen en kwalitatieve content schrijven.